ПЪТЕПИСИ

ЕВРОПА ЗА ДВА ДНИ

Firenze

Флоренция – каменното цвете на Тоскана

Флоренция – пищният град, е име дадено от римляните на това селище, основано през I век сл. Хр. по бреговете на река Арно, в подножието на Фиезоле, етруско селище, останките на което се виждат на хълма над града.Разцветът на Флоренция в изкуството, културата и международната търговия започва през XIII век и достига върха си през XV в. под управлението на фамилията Медичи, които ръководят града до края на XVIII в.

Фиренце,new-2 както й казват италианите – Градът на Медичите, наричан понякога така, защото е управляван дълги години от фамилия Медичи.

Двата американски континента са наречени на името на флорентинския писател, който твърди, че е техен откривател и картограф – Америго Веспучи. Операта е измислена във Флоренция. И това е само малка част от наследството на този невероятен град. Флорентинците с гордост казват, че на всяка улица в града им, е роден по един гений. Няма друго място на земята, в което да са живяли и творили толкова м100px-FlorenceCoA.svgного велики хора. Ако ги нямаше тях, кой би построил дворците и изпълнил с безброй шедьоври на изкуството. Във Флоренция, не може да се степенуват нещата, кое е най-значимото и кое по-малко, във Флоренция всичко е велико. Символа на Флоренция е лилията.

Летим от София до Болония.

Ден първи

Пристигаме на Летището Bologna Guglielmo Marconi Airport, Адес: Via del Triumvirato, 84

40132 Bologna, Italia, +39 051 647 9615,   bologna-airport.it

Летището се намира на 6 км от центъра на Болоня.  До Флоренция може да стигнем с влак или автобус. Преди да излезете от летището се огледайте за закупуване на билет за автобуса, или тръгнете за влака. Като излезете от летището, веднага в дясно на десет метра е спирката на автобуса за града. Автобусна линия AEROBUS – BLQ обслужва пътниците от и до летището. Началната спирка е Централна гара. Пътуването отнема 20 мин, еднопосочен билет струва 5 евро и може да се закупи от шофьора в автобуса. – http://www.tper.it/content/linea-blq-aeroporto-stazione-centrale.

Пътуването с такси е бързо и удобно, малкото растояние го прави и сравнително евтино. 15 – 20 евро.

От грата хващаме влак за Флоренция. Влаковете са през 15-20 минути. Пътува се за 40-50 минути. За 15 евро. Bologna Centrale-Firenze – http://www.trenitalia.com/trenitalia.html. Има и трети вариант – да се наеме кола.
R4

Ако се пътува с кола, преди да се стигне до Флоренция може се отбиете до аутлета Барберино.

Аутлет –  Via Meucci snc50031Barberino di Mugello (FI)

http://www.italia-outlet.ru/florentsiya/

Хотел  Relais Carmen by AGA srl Адрес: „Viale Belfiore49.

50144 Firenze, тел.: +39 055 357165,http://www.relaiscarmen.com/index.php/en/

След насатаняване в хотела, ако сте с кола има време да се „отскочи“ за малко до Pisa, а вечерта ще посетим представление. Ние сме си взели билети за опера. http://www.maggiofiorentino.com/en

Слизаме към реката до „Porta al Prato”, където на ляво пресичаме  улицата през нея и тръгваме по „Via Il Prato”. Завивамепо първата пресечка в дясно „Via Magenta/към реката/. На третото кръстовище, в ляво наCorso Italia” № 16 е Teatro del maggio Fiorentino.

Ден вториОколо 50 метра на север и завиваме на дясно по „Via Guido Monaco”. След 40 метра от спирката се качваме на автобус № 28, или пеша, до „Piazza della Stazione Centrale”. Заобикаляме покрай кръговото на дясно и излизаме на площада пред „Bazilika di Santa Maria Novalla”.

Връщаме се малко по посока на кръговото и преди него на ляво през площадчето „Piazza dell’Unità Italiana” покрай „Grand Hotel Baglioni” през „Via del Melarancio” излизаме на „Piazza di Madonna degli Aldobrandini „ пред Музея на параклиса на Медичите „Cappelle Medicee” на „Basilica di San Lorenzo”. Входа за базиликатае от другата срана.

На ляво по „Via dell’Ariento” на 100 метра е пазарът „Mercato Centrale

Обратно до входа на базиликата, на дясно по „Borgo San Lorenzo” и след 50 метра излизаме на „Piazza di San Giovanni” пред „Battistero di San Giovanni”. „Врата към рая“ е на югоизточната стана, срещу камбанарията /кулата на Джото/

Зад Баптистерия е „Piazza del Duomo” с катедралата „Duomo, Cattedrale di Santa Maria del Fiore

От югоизточния край на Piazza del Duomo” в дясно по „Via del Proconsolo” на юг до 150 метра на второто кръстовище завиваме в дясо (направо след 50 м. е Museo Nazionale del Bargello). Покрай манастира „AssociazioneMonasticaпо „Via Dante Alighieri” до втората пряка в дясно – „Via S. Margherita” и сме пред „CasaDiDanteMuseum.

Почти срещу къщата на Данте, на Via Dante Alighieri” е автобусната спирка „Canto Alla Quarconia” на автобус С2. С него пътуваме до спирка „Annigoni” на „Piazza LorenzoGhiberti”.  Или пеша за 15 минути, като се върнем по „Via del Proconsolo” до кръстовището Borgo degli Albizi / Via del Corso / Via del Proconsolo и тръгнем на дясно по „Borgo degli Albizi”, на кръстовището Piazza Gaetano Salvemini / Via Giuseppe Verdi / Via dell’Oriuolo продължаваме по „Via Pietrapiana”, минаваме покрай базара за антични стоки. На Стотина метра след пазара на кръстовището Borgo la Croce / Piazza Sant’Ambrogio / Via dei Macci завиваме на дясно по „Via dei Macci”, след 15 метра на ляво и излизаме на „Piazza Lorenzo Ghiberti”. Тук ще хапнем в ресторант „TrattoriaDaRocco”, който се намира на пазара „Mercato Sant’Ambrogio. (типични ястия от тосканската кухня в щедри порции на ненадмината цена).

Прибиране с автобус С3 до спирка „Vveneto” пред  Piazzale della Porta al Prato”.

Ако има време може преди това да отидем до къщата на Леонардо – „CasaBuonarroti”, като се връщаме по „Via Pietrapianaдо „Piazza dei Ciompi” (пазара на антики), завиваме на ляво покрай пазара по „Borgo Allegri” или по „Via Michelangiolo Buonarroti” до второто кръстовище след пазара и завиваме на дясно по „Via Ghibellina”. От дясно е „CasaBuonarroti”.

Срещу къщата е „Via delle Pinzochere”. По нея след 80 метра е „Basilicaof SantaCroce”.

През площада, пред базиликата, „Piazza di Santa Croce” на дясно по „Via Giuseppe Verdi”, веднага на ляво по „Via dei Lavatoi”. След 15-20 метра на миниатюрно площадче, кръстовището с „Via Dell’Isola delle Stinche” в ляво е Gelateria Vivoli FirenzeПредлагат сладолед още от 1929 г. и според някои това е най-доброто място.

Излизайки, на ляво по „Via della Vigna Vecchia”. Достигайки „Piazza di San Firenze” продължаваме направо по „Vicolo Dè Cerchi”. След 120 метра от спирка „Condotta” се качваме на автобус С2 до спирка „Vveneto” пред  Piazzale della Porta al Prato”.

 

Ден трети – Слизаме до Porta al Prato  и се качваме на автобус С3 до спиркаSant’Agostino, втората след моста. Връщаме се малко назад и завиваме на ляво по „Via Santa Monaca”. След няма и сто метра излизаме на „Piazza del Carmine” пред църквата „Santa Maria del Carmine”. Връщаме се по „Via Santa Monaca”, пресичаме „Via dei Serragli” и продължаваме по „Via Sant’Agostino”.  Излизайки на „Piazza di Santo Spirito”, завиваме на ляво и пресичаме площада. Пред църквата „St SpiritoBasilica” завиваме на дясно по „Via dè Michelozzi”, пресиаме „Via Maggio”, продължаваме по „Sdrucciolo de’ Pitti” и излизаме на „Piazza de Pitti” пред двореца Пити.

Излизайки от двореца тръгваме на дясно по „Via Dè Guicciardini”, минаваме по мосттаПонте Векио. Завиваме на дясно и върми покрай реката до „Piazza dei Giudici”. В ляво е „Museo Galileo – Istituto e Museo di Storia della Scienza”. Връщаме се малко назад и в дясно влизаме на „Piazzale degli Uffizi”. На излизане от площада в ляво е т.н. открит музей на ФлоренцияЛоджа дей Ланци, в дясно е „PalazzoVecchio”. Вече сме на „Piazza della Signoria”. След двореца, на самия му ъгъл  е „Fountain of Neptune”, а след фонтана е Паметника на Козмо І от Джамболоня.  Точно срещу коня, от другия край на площада е малката уличка „Via Calimaruzza”. Вървейки по нея, след 60 мера излизаме на площадче „Piazza del Mercato Nuovo” с пазара за кожаLoggia del Mercato Nuovo” където е прословутото ухилено прасе Porcelino.

При желание може да  прочетет подробности за забележителностите на страницата Флоренциия – Firenze и да разгледате снимки в Галерия Флоренция.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 05.02.2014 by and tagged , .

Навигация

%d bloggers like this: